گرایش بهینه سازی سیستم ها

3d man 6 20091019 1016879157.jpg

معرفی بهینه‌سازی سیستم‌ها[ویرایش | ویرایش مبدأ]

در گذشته نام این گرایش صنایع - صنایع بوده اما در چند سال اخیر به بهینه‌سازی سیستم‌ها تغییر نام داده است.  قدمت این گرایش از تمام گرایش های ارشد صنایع بیشتر است، به همین علت بیشتر دانشگاه‌ها این گرایش را برای ارشد ارائه می‌دهند و ظرفیت بیشتری نسبت به دیگر گرایشهای ارشد صنایع دارد و به علت علاقه دانشجویان به این گرایش تقریبا می‌شود گفت که ظرفیت‌های این گرایش زودتر از گرایش‌های دیگر تکمیل می‌شود.

می‌توان گفت مهم‌ترین، و پیچیده‌ترین امتحان ورودی کارشناسی ارشد مجموعه مهندسی صنایع، متعلق به گرایش بهینه‌سازی سیستم‌ها می‌باشد. دروسی که در این گرایش از دانشجویان امتحان گرفته می‌شود نسبت به گرایش‌های دیگر برای دانشجویان صنایع تخصصی‌تر بوده و لذا دانشجویان صنایع از این جهت از دانشجویان رشته‌های دیگر جلوتر هستند؛ ولی باید بگوییم سخت‌ترین امتحان ورودی مربوط به این گرایش می‌باشد.

فارغ التحصیلان گرایش بهینه‌سازی سیستم‌ها توانایی کارهایی از قبیل مدلسازی، برنامه‌ریزی در پروژه‌های مختلف، بررسی مشکلات و ارائه بهترین الگوها در سازمان‌ها و کارخانه‌ها برای بهینه‌سازی مسائل مختلف از قبیل انسان، مواد و ماشین آلات را دارا هستند. آنها سعی می‌کنند ارتباط منطقی بین اجزاء انواع سیستم‌های تولیدی و غیر تولیدی را جستجو کرده و بازدهی آنها را افزایش دهند. البته باید عرض کنیم که شاید این اهداف در مورد مهندسین صنایع در دوره کارشناسی (گرایش تولید صنعتی و گرایش تحلیل سیستم‌ها) نیز صادق باشد؛ ولی دانشجویان در دوره کارشناسی ارشد بهینه‌سازی سیستم‌ها سعی می‌کنند مطالب را بصورتی عمیق‌تر و تخصصی‌تر دنبال کنند و مخصوصاً با خواندن درس‌هایی که به برنامه‌ریزی و مسائل سیستماتیک مربوط می‌شود، مدل‌سازی و ارائه الگوهای مناسب را در خود تقویت کنند.

نمونه بخش‌هایی از اقدامات مهندسان بهینه‌سازی سیستم‌ها

1- برنامه‌ریزی پروژه‌های متفاوت

2- مدل‌سازی

3- رسیدگی به مشکلات و طراحی وارائه مناسب‌ترین الگوها برای رفع مشکل

4- بهینه نمودن ماشین‌آلات، نیروی انسانی و مواد

تلاش مهندسان بهینه‌سازی سیستم‌ها بر این است که با پیدا کردن ارتباطی منطقی بین اجزا سیستم‌های مختلف سود دهی این سیستم را افزایش دهند.

درست است که این کار ها را کارشناسان صنایع نیز انجام می‌دهند و علت این موضوع همانطور که بیان شد  این است که این گرایش ارشد در گذشته نام مهندسی صنایع را داشته بود ولی کارشناسان ارشد بهینه‌سازی سیستم‌ها مباحث را تخصصی‌تر و با عمق بیشتری مطالعه می‌کنند و نسبت به کارشناسان صنایع مدل‌ها و الگوهای بهتر و مناسب‌تری را ارائه می‌دهند.

برنامه درسی گرایش بهینه‌سازی سیستم‌ها[ویرایش | ویرایش مبدأ]

تعداد واحدهای درسی: 32 واحد